Opis
Xufex Chufas, czyli najwyższej jakości orzechy tygrysie prosto z hiszpańskich plantacji. Chufasy są bardzo chętnie wybierane przez karpie, wprowadzając je w prawdziwy amok żerowania.
Wersja standard zawiera orzechy w rozmiarach 8-12mm.
Aby wykorzystać możliwości jakie dają orzechy tygrysie konieczne jest ich prawidłowe przygotowanie:
1.)orzechy należy zalać wodą tak aby były całkowicie zakryte i moczyć około 48 godzin. W trakcie moczenia orzechów należy sprawdzać poziom wody, gdyż w tej fazie objętość orzechów może ulec znacznemu zwiększeniu.
2.) namoczone orzechy należy gotować na wolnym ogniu od 1,5 do 3 godzin. Prawidłowo ugotowane orzechy po przegryzieniu powinny być chrupkie, a także posiadać lekko żółtawe oraz jednolite ubarwienie wewnątrz.
3.) w ostatnim kroku pamiętajmy o całkowitym wystudzeniu naszych orzechów. Zalecamy przechowywanie ich w wodzie po gotowaniu co pozwoli na długo utrzymać ich aromat oraz walory smakowe. Prawidłowo ugotowane Chufasy można bezpośrednio wykorzystać jako znakomitą przynętę jak i zanętę, można je również poddać dalszej obróbce jak moczenie w flavorach, dipach, kiszeniu lub fermentacji.
Orzechy dostępne są w sprzedaży hurtowej jak i detalicznej.