Opis
Ten typ chufa jest idealny do wykorzystania jako przynęta.
Ponieważ nie mają skórki, szybciej uwalniają swój aromat i mogą również wchłonąć dowolny aromat, który chcesz dodać.
Dzięki swojemu charakterystycznemu kolorowi wyróżniają się na każdym tle.
Aby wykorzystać możliwości jakie dają orzechy tygrysie konieczne jest ich prawidłowe przygotowanie:
1.)orzechy należy zalać wodą tak aby były całkowicie zakryte i moczyć około 48 godzin. W trakcie moczenia orzechów należy sprawdzać poziom wody, gdyż w tej fazie objętość orzechów może ulec znacznemu zwiększeniu.
2.) namoczone orzechy należy gotować na wolnym ogniu od 1,5 do 3 godzin. Prawidłowo ugotowane orzechy po przegryzieniu powinny być chrupkie, a także posiadać lekko żółtawe oraz jednolite ubarwienie wewnątrz.
3.) w ostatnim kroku pamiętajmy o całkowitym wystudzeniu naszych orzechów. Zalecamy przechowywanie ich w wodzie po gotowaniu co pozwoli na długo utrzymać ich aromat oraz walory smakowe. Prawidłowo ugotowane Chufasy można bezpośrednio wykorzystać jako znakomitą przynętę jak i zanętę, można je również poddać dalszej obróbce jak moczenie w flavorach, dipach, kiszeniu lub fermentacji.
Orzechy dostępne są w sprzedaży hurtowej jak i detalicznej.